Navike koje uništavaju zube

Još dok ste bili mali mogli ste čuti kako je važno prati zube tri puta na dan da ne bi došlo do stvaranja karijesa. Usna higijena podrazumijeva puno toga, a osim četkice važna je upotreba vodice za usta i zubnog konca te poznavanje navika koje mogu ugroziti vaš blistav osmijeh.

M

nogo je onih koji nisu ni svjesni navika koje uništavaju zube i zbog kojih su sve manje nasmiješeni. Njih ima puno, a otkrivanje tih navika prvi je korak prema zdravim i bijelim zubima.

Pored toga što perete zube jeste li razmislili što bi još mogli učiniti da ih održite zdravima? Prva na popisu je hrana koja uključuje kisele namirnice. To su gumeni bomboni koji u sebi imaju veliku količinu kiseline zbog koje dolazi do uništavanja cakline. Osim njih ne treba zaboraviti na alkohol i gazirana pića.

Volite li se svaki put nakon vrućeg jela okrijepiti čašom hladnog pića? Radi se o navici zbog koje se dobro osjećate, ali koja ne čini dobro vašim zubima. Što se događa kada pojedete vrući komad mesa?

U tom trenutku dolazi do širenja cakline, a kada odlučite sve zaliti hladnim pićem vaši zubi doživljavaju temperaturni šok zbog čega nastaju pukotine u caklini. Ako želite izbjeći neugledne žute mrlje koje nastaju kao rezultat ovakvog ponašanja, pokušajte napraviti pauzu između konzumiranja vruće hrane i hladnih napitaka.

Svoje zube koristite samo za žvakanje jer tome i služe, a ne za otvaranje raznih pakiranja. To može rezultirati oštećenjem cakline na pojedinim mjestima. Izbjegnite ovu nezdravu naviku i sačuvajte svoje zube.

Način pranja zubi je podjednako važan koliko i cijela usna higijena. Mnogi griješe kada odluče tijekom pranja agresivno četkati svoje zube. Ono može rezultirati prevelikom osjetljivošću zuba i uništenjem cakline. Ispravno pranje zuba četkicom podrazumijeva poteze koji obuhvaćaju i desne.

Blistavi osmijeh kao što imaju filmske zvijezde je zaista privlačan. On je moguć uz postupak izbjeljivanja zubi te razne preparate koje možete koristiti i kod kuće. Stomatolozi su bili složni kako takvi preparati sadrže sredstva koja nisu dobra za zube i koja mogu uništiti caklinu. Pazite na svoje zube i neka vam budu zdravi.

izvor: https://www.savjetnica.com

Spremni za sjajan osmijeh?

Zakažite pregled